Om øjenproteser
F.Ad. Müller Söhne har fremstillet og tilpasset øjenproteser siden 1860. Her fortæller vi lidt mere om vores arbejdsområde.
Indtil for nogle år siden kunne man sige, at ca. en promille af befolkningen havde øjenprotese. Tallet er langsomt for nedadgående, fordi forbedret diagnostik og bedre operationsmetoder kan redde flere øjne. Fremstilling af øjenproteser i glas er langtfra nogen ny kunst. Allerede i 1500-tallet omtales dens eksistens i Venedig.
I Sverige har øjenproteser fået betegnelsen "emaljeøjne". Denne betegnelse er opstået, fordi en urmager i Stockholm ved navn J.Th. Cedergren fra midten af 1800-tallet fremstillede øjenproteser i emalje.
Øjenproteser af glas
Materiale og fremstilling
F.Ad. Müller Söhne fremstiller øjenproteser af glas. Det glas, som vi anvender i proteserne, er uorganisk og består dels af kryolit, dels af krystal. Disse glastyper er meget sikre og gennemprøvede, og vi mener, at de er de bedst egnede materialer med hensyn til udseende, anvendelighed og kompatibilitet (forenelighed med vævene). De afgiver ingen stoffer, som er skadelige for slimhinden.
Protesen ligger løst mellem øverste og nederste øjenlåg og er ikke indopereret eller på nogen måde fæstnet til væv eller muskulatur. Den tilbageværende muskulatur i øjenhulen kan i rasket vist omfang få protesen til at bevæge sig sammen med dete øje.
En øjenprotese er skålformet (se billedet længere nede på siden). Afhængigt af den individuelle tilpasning til patienten kan protesen være hul eller formet som en skal. Den sidstnævnte type kaldes skalprotese. Protesens vægt varierer mellem 1,3 og 3,5 gram alt efter størrelsen.
De glasemner, der anvendes, kommer fra Thüringen i det østlige Tyskland. Området har en lang tradition for glasfremstilling. Herfra får vi både det glasrør, som er begyndelsen til "øjeæblet", og basismaterialet til pupil og iristegning. Basismaterialet til iristegningen blandes af okularisten til farvestave svarende til irisfarver - se billedet til højre. Alternativt kan der fremstilles øjenproteser i plast. En sammenligning mellem de to protesetyper kan ses her.
Inpassning till patient
Øjenproteser af glas tilpasses til patienten ved besøg i en af vores konsultationer. Med patientens øje som udgangspunkt vælger okularisten en øjenprotese som halvfabrikat med passende farve og iristegning. Normalt er der et par tusind forskellige halvfabrikata til rådighed i konsultationen.
Øjenprotese som halvfabrikat Okularisten kontrollerer den gamle protese og undersøger patientens øjenhule for at afgøre, hvilken form og størrelse protesen skal have. Halvfabrikatet formes derefter ved hjælp af en lille gasbrænder. Okularisten smelter også et årenet på, som svarer til patientens øje. Årenettet varierer med hensyn til både farve og antallet af årer.
Når protesen er afkølet i en køleovn, prøves den af patienten. Der kan så eventuelt foretages justeringer efter behov.
Da glasset ældes, og øjenhulen kan ændre sig, anbefaler vi, at protesen udskiftes med 2-3 års mellemrum. I visse tilfælde, hvor patienten udsættes for stærke miljøforureninger, bør det ske oftere.